prawdopodobieństwo
Jacek: Rzucono 2 razy sześcienną kostką do gry i określono zdarzenia:
A − w pierwszym rzucie wypadło co najmniej 5 oczek,
B − wartość bezwzględna różnicy liczby wyrzuconych oczek jest równa 3
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia AuB.
Wiem, że |Ω| = 62 = 36
Ale potem się zacinam jak patrze na te zdarzenia. Bardzo proszę o pomoc.
29 paź 14:12
am: wypisz 36 par: (1,1) (1,2) itd... Ogólnie (a,b) gdzie a,b ∊{1,2,...,6} i policz te które Cię
intersują tzn albo mają na pierwszym miescu 5−tkę lub 6 −tkę a potem dorzuć te których
|a−b|=|b−a|=3
29 paź 14:25
Jacek: Moglibyśmy określić zbiór A wpierw?
29 paź 14:43
Basia:
A = { (5,x) (6,x): x=1,2,3,4,5,6 }
29 paź 14:48
Jacek:
Zatem:
A :
1. (5,1)
2. (5,2)
3. (5,3)
4. (5,4)
5. (5,5)
6. (5,6)
1. (6,1)
2. (6,2)
3. (6,3)
4. (6,4)
5. (6,5)
6. (6,6)
Czyli: |A| = 12
B:
1. |6−3|
2. |3 − 6|
3. |5−2|
4. |2 − 5|
5. |4 − 1|
6. |1 − 4|
Czyli: |B| = 6
Zgadza się?
29 paź 14:53
Basia:
jak najbardziej
29 paź 14:55
Jacek:
To mam kolejne takie pytanie: bo w etapach rozwiązania trzeba wyliczyć AnB (w odpowiedziach
podane jest ze AnB = 2 tylko jakim cudem).
Jedyne co przychodzi teraz do głowy jest:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) ale tu musze mieć właśnie to AnB którego nie wiem jak wyliczyć i
dlaczego jest 2. Bardzo proszę o wytłumaczenie.
29 paź 14:58
Basia:
na a które pary należą i do A, i do B ? tylko (5,2) i (6,3)
29 paź 15:01
Jacek: Aha czyli chodzi o to, że są wspólne tak? To dziękuje już wiem jak dokończyć to zadanko
29 paź 15:02
Basia:
tak; A∩B to część wspólna zdarzeń A i B
29 paź 15:05