Wyznacz dziedzinę funkcji
Ania: P{log2 12 (x−3)−1}
29 paź 14:09
Basia: napisz jeszcze raz, bo co to jest P{.....} ?
29 paź 14:11
Ania: tam miał byc nad wszystkim pierwiastek a jedna druga miała byc podstawą logarytmu czyli
√log2 0.5(x−3)−1 cos takiego
29 paź 14:14
Ania: i robię dziedzine czyli ≥0
I zrobiłam z tego 2 log(potęge przeniosłam ) i przeniosłam jedynke na drugą strone i tak
zastygłam
29 paź 14:16
Basia:
1. [log0,5(x−3)]2 −1 ≥ 0
2. x−3>0
musisz obie nierówności rozwiązać i znaleźć część wspólną zbiorów rozwiązań
29 paź 14:17
Basia:
log2x ≠ log(x2)
log2x = (logx)*(logx) = (logx)2
29 paź 14:19
Ania: No wiem tylko mówie że zastygłam bo mam
log1/2(x−3)≥12
i nie wiem co teraz
29 paź 14:20
Ania: aaaa Sory mistrzu
29 paź 14:25
Ania: ale dalej nie umiem tego zrobić
29 paź 14:28
Basia:
t = log0,5(x−3)
t2 − 1 ≥ 0 ⇔ t ≤ −1 lub t ≥ 1
i masz trzy warunki:
1. log0,5(x−3) ≤ −1
2. log0,5(x−3) ≥ 1
3. x−3 ≥ 0
przy czym rozwiązanie to: [ (1) lub (2) ] i (3)
29 paź 14:42