Wyznacz wartość paramatru m
kamil: Witam
Mam takie pytanie odnośnie takiego zadania:
zad1.
Wyznacz tę wartość parametru m, dla której nierówność jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą.
(4−m)x
2−3x+m+4>0
I Mamy tutaj warunki
1) m=0
2) m (nierówna) 0
a) m>0
b) Delta <0
Czy może mi ktoś wytłumaczyć po co pisze się, że m=0 ?
W tym przykładzie wyliczone m=4 i mam dopisek (nie spełnia warunków zadania)
i pod tym:
−3x+8>0
−3x>−8
Dlaczego niby nie spełnia ? Czy może mi ktoś wytłumaczyć ? Oraz to dlaczego się pisze, że m
(nierówna się) 0 i m>0
29 paź 13:22
Aga: Rozpatrujemy 2 warunki.10 a= 0,czyli 4−m=0 , m=4 lewa strona przyjmuje postać
−3x+8>0 , a rozwiązaniem tej nierówności nie jest R, więc m=4 nie spełnia warunków zadania.
20 Gdy a≠0czyli 4−m≠0 Lewa strona jest trójmianem kwadratowym, Rozwiązaniem jest R, gdy
ramiona są skierowane do góry(4−m>0)i nie ma miejsc zerowych, Δ<0(cały wykres jest nad osią x)
29 paź 13:40