Obliczyć moment bezwładności
Kinga: Obliczyć moment bezwładności prostokąta o bokach a i b względem boku a, przyjmując stałą
gęstość powierzchniową ρ.
29 paź 13:06
Trivial: Trzeba pocałkować.
29 paź 13:10
Kinga: Tylko nie do końca wiem co i jak się do tego zabrać

może uda mi się uzyskać jakąś pomoc
29 paź 13:13
Trivial: Względem boku a − czy to oznacza, że oś obrotu przechodzi przez bok a?
29 paź 13:15
Kinga: W treści zadania było napisane, że względem boku a więc myślę, że bok a przechodzi przez oś
obrotu tego prostokąta przynajmniej tak wnioskuje
29 paź 13:19
Trivial:

Mamy gęstość powierzchniową ρ, która jest stała.
Wybieramy dS jako nieskończenie cienki pasek o szerokości a. Pole paska jest:
dS = adx, zatem dm = ρadx.
Odległość paska od osi obrotu jest r = x, który zmienia się w granicach: 0 ≤ x ≤ b. Zatem:
I = ∫
M r
2dm = ∫
0b x
2*ρadx = ρa*∫
0b x
2dx = ...
29 paź 13:31
Kinga: obliczyłam do końca i wyszło mi tak:
I =aρ ∫b0x2dx=aρ(13x3)]0b= aρ (13b3−1303)=13ab3ρ
Czy to jest prawidłowy wynik ? Bardzo proszę o sprawdzenie
29 paź 13:43
Trivial:
Prawidłowy. Jeżeli znamy masę m całego prostokąta można pociągnąć dalej.
| | 1 | | m | | 1 | |
I = |
| ab3* |
| = |
| mb2. |
| | 3 | | ab | | 3 | |
29 paź 13:48
Kinga: Dziękuje bardzo

znalazłam wiele pomocy dotyczących tego w postaci wzorów ale nie umiałam
zastosować tego do osi która przechodzi przez bok a. Dzięki Twojemu rozwiązaniu wszystko mi
się przejaśniło i zrozumiałam

dziękuje bardzo jeszcze raz

Nie chciałabym nadużywać Twojej uprzejmości ale może pomógłbyś mi w jeszcze jednym zadaniu
które umieściłam na tym forum

To link do niego:
https://matematykaszkolna.pl/forum/107837.html
Mam nadzieję, że jeszcze w tym zadaniu mogę liczyć na Twoją pomoc
29 paź 13:56
Trivial:
Nie wiem czym jest funkcjonał, a tym bardziej jak wyznaczyć jego ekstremale.
29 paź 14:00
Kinga: Aha

szkoda bo ja też nie wiem

myślałam że może uda Ci się mi pomóc

no nic, i tak
bardzo ci dziękuje za pomoc przy tym jednym zadaniu

I serdecznie pozdrawiam
29 paź 14:05
Trivial:
29 paź 14:07
Kinga: Mam jeszcze jedno małe pytanko może wiesz jak rozwiązać samo to wyrażenie
√1+y'2 ?
29 paź 14:07
Basia:
Funkcjonał to funkcja określona na zbiorze funkcji. Zbiór wartości ⊂ R.
Nie wiem co to są ekstremale, pewnie po prostu ekstrema.
29 paź 14:09
Kinga: Właśnie też tak pomyślałam że to tak strasznie brzmi, a jest to po prostu ekstremum. Tylko, że
nie ułatwia mi to za wiele niestety
29 paź 14:11