funkcje
xxx: | | 1 | |
f(x)=sin |
| Jak zbadac okresowość takiej funkcji i wyznaczyc okres podstawowy nie rysując |
| | x | |
tej funkcji ?
29 paź 11:56
Basia:
sin1x+s = sin1x ⇔
1x+s = 1x+2π ⇔
1x+s = 1+2πxx ⇔
x = (x+s)(1+2πx) ⇔
x = x + 2πx2 + s + 2πsx ⇔
2πx2 + 2πsx + s =0
Δ = 4π2s2 − 4*2π*s = 4πs(πs−2)
chcemy mieć jeden pierwiastek (okres podstawowy)
Δ=0
πs − 2 = 0
s = 2π
29 paź 12:21
Basia:
zasadniczo tam po pierwszym ⇔ powinno być 2kπ, a nie 2π
niewiele to zmieni, ale lepiej popraw
29 paź 12:25
Trivial:
A co z drugim rozwiązaniem?
No i chyba s musi być niezależne od x.
| | 2 | |
Jeżeli mamy: s = |
| z delty, to wcale nie oznacza od razu, że równanie: |
| | π | |
2πx
2 + 2πsx + s = 0 dla każdego x.
Wydaje mi się, że ta funkcja nie jest okresowa.
Chyba że czegoś nie wiem.
29 paź 12:36
Trivial: równanie ... jest spełnione dla każdego x. *
29 paź 12:37
xxx: czyli jak w koncu ma byc

bo mam kolokwium a nikt nawet nie pokazał jednego przykladu jak
badac okresowość algebraicznie
29 paź 12:41
am: nie jest okresowa
29 paź 12:45
xxx: ale dlaczego nie jest jak to wykazać
29 paź 12:49
Trivial:
Według mnie powinno to być tak.
f(x) = f(x+T)
Takie równanie ma dwie rodziny rozwiązań.
Dla pewnego całkowitego k.
Wyznaczmy T z równania (1).
x + 2kπx
2 + 2kπxT =
x + T
T(2kπx − 1) = −2kπx
2
| | 2kπx2 | |
(1*) T = − |
| |
| | 2kπx − 1 | |
Chcemy aby T było stałą i T≠0. Niestety, równanie (1*) nie generuje żadnych rozwiązań (dla
każdego całkowitego k otrzymujemy albo T=0 albo T=T(x)). Postępując analogicznie z równaniem
(2) można pokazać, że f(x) nie jest okresowa.
29 paź 12:52
xxx: Taka prosta funkcja a nie da sie tego szybciej zrobic.
29 paź 12:58
Trivial: Być może się da, ale przecież i tak nie ma dużo obliczeń.
29 paź 13:00
xxx: a czy jak mamy cos(πx)+1 to okres bedzie T=2 bo funkcja powtarza sie tak jakby 3 razy częsciej
niz funkcja cosx
29 paź 13:00
Trivial:
Znowu najlepiej wyjść z definicji.
f(x) = f(x+T)
cos(πx) + 1 = cos(π(x+T)) + 1
cos(πx) = cos(πx+πT)
Dwie rodziny rozwiązań:
(1) πx = πx + πT + 2kπ
T = −2k.
(2) πx = −(πx+πT) + 2kπ
T = −2x + 2k ← zależy od x − odrzucamy.
T = −2k
Niech k=−1, wtedy T = 2.
Czyli okres podstawowy to T = 2.
29 paź 13:09
xxx: czyli ogólnie takie zadania robimy z taki sposób ze wychodzimy ze korzystamy z funkcji
podstawowej i dajemy T jako niewiadoma. No ale da sie np takei cos w ten sposób wykaz bez
rysowania

; f(x)=x−[x] (cześc ułamowa)
29 paź 13:22
Trivial: Po prostu wnioskujemy, że część ułamkowa liczby x jest równa części ułamkowej liczby x + k,
gdzie k całkowite. Czyli okres podstawowy T = 1.
29 paź 13:36