matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia
Anika:
4
A
B
Wyrażenie W=
można przedstawić w postaci sumy
+
. Wyznacz wartości
x
2
−4
x−2
x+2
A i B.
29 paź 11:45
am:
A(x+2)+B(x−2)
4
=
x
2
−4
x
2
−4
Ax+2A+Bx−2B=4 x(A+B)+2(A−B)=4 A+B=0 A−B=2 2A=2 A=1 B=−1
29 paź 11:50
Basia:
zaczynasz od
A
B
+
x−2
x+2
sprowadzasz do wspólnego mianownika = (x−2)(x+2) = x
2
−4 porównujesz liczniki czyli A(x+2) + B(x−2) = 4 (A+B)x + 2(A−B) = 4 stąd A+B = 0 2(A−B) = 4 rozwiązujesz ten układ
29 paź 11:50
Anika:
Dziękuję Wam ; )
29 paź 11:54