Srodek masy Trójkąta
(a+b)^2:

Znajdz środek masy trójkąta wykonanego z jednorodnego prętu o masie 12a
AB=4a
AC=3a
CB=5a
x;y;z − środki ciężkości boków tego trójkąta... ich współrzędne?
x(2a,0)
a pomysł na z?
29 paź 11:41
(a+b)^2: czy będzie to po prostu tak:
A(0 0)
B(4a 0)
C(0 3a)
| | 4 | |
Srodek cięzkośći znajduje się w punkcie S( |
| a ; a) |
| | 3 | |
29 paź 11:46
Trivial: Trójkąt jest dwuwymiarowy, więc nie rozumiem czym jest tutaj z.
29 paź 11:52
(a+b)^2: z jest po prostu środkiem ciężkości boku BC.. a chodzi mi o to czy środek masy tego trójkąta
muszę wyliczać ze współrzędnych środków każdego z boków.(jeśli tak, to jak wyznaczyć środek
boku z) czy mogę tak jak sposób który podałem poźniej. Od razu ze współrzędnych wierzchołka?
29 paź 12:01
Trivial:
Aha, to jest trójkąt pusty w środku... Nie zauważyłem wcześniej.

A = (0, 0)
B = (4a, 0)
C = (0, 3a)
x,y − dobrze.
A potem używasz definicji środka masy i masz.
29 paź 12:08