.
galileo: x2−|5x+6|<0
czy wyrażenie w nawiasie muszę traktować jako wartość bezwzględną i liczyć dla −5x−6 i jak dla
5x+6 ?
29 paź 11:22
am: tak

rozpatrz 2 przypadki
1) dla 5x+6≥0 i wtedy będzie x
2−5x−6<0
2) dla 5x+6<0 i wtedy bedzie x
2+5x+6<0
29 paź 11:24
galileo: i z tego liczę deltę i miejsca zerowe ?
a dlaczego w 1) jestwiekszy lub róny ?
29 paź 11:56
am: Z definicji
| | ⎧ | x dla x≥0 | |
| |x|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x dla x<0 | |
29 paź 12:01
galileo: jasne że tak dzięki wielkie. i dalej traktuję to jako równanie kwadratowe ? czyli Δ i Mo
29 paź 12:07
am: x
1=−1 x
2=6
Odp: (−1;6)
x
2+5x+6<0
x
1=−3 x
2=−2
Odp: (−3;−2)
Ostatecznie x∊(−3,−2)∪(−1,6)
29 paź 12:07
galileo: co byś powiedział/a na korepetycje z matematyki? − on line. muszę się przez rok podszkolić a
nie miałem maty już 8 lat. oczywiście odpłatnie.
29 paź 12:12
am: podaj maila
29 paź 12:16
galileo: yjzl@interia.pl
29 paź 12:19
galileo: za pomoc wielkie dzięki z resztą nierówności sobie chyba już poradzę. jak coś to napisz na @
29 paź 12:28
Anna : : x2−|5x+6|<0 czy wyrażenie w nawiasie muszę traktować jako wartość bezwzględną i liczyć dla
−5x−6 i jak dla 5x+6 jak to zrobić
20 lis 18:25