Oblicz
Sylwia:
niby proste, ale za każdym razem wychodzi mi inny wynik : [(4√3)−1]3:(2√3)−5
29 paź 11:03
29 paź 11:08
Sylwia: robię zadania w internecie i wyskoczyło, że wynik nieprawidlowy.
29 paź 11:10
Eta:
Sorry

... źle spojrzałam
| | 3 | |
( 22*31/2)−3*25*35/2= 2−6*2−3/2*25*35/2= 2−1*31= |
| |
| | 2 | |
29 paź 11:20
Sylwia: dzięki
29 paź 11:25
Eta:
można też tak:
| 1 | | 1 | | 4*3 | | 3 | |
| * (2√3)5= |
| *(2√3)2= |
| = |
| |
| 23*(2√3)3 | | 8 | | 8 | | 2 | |
29 paź 11:25
Eta:
Jak widać ten sposób jest prostszy
29 paź 11:27
Eta:
lub jeszcze tak:
| | 1 | | 1 | | 4*3 | | 3 | |
2−3*(2√3)−3: (2√3)−5= |
| *(2√3)−3+5= |
| *(2√3)2= |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 2 | |
29 paź 11:31