ciągi
hej: oblicz sumę 1*3+3*5+5*7+7*9+...+999*1001
wiem że wzór ogólny to an=(2n−1)(2n+1) ale to nic mi nie daje bo to nie jest ciąg ani
arytmetyczny ani geometryczny...
29 paź 10:43
Vax: ∑
i=1n (2i−1)(2i+1) = ∑
i=1n (4i
2−1) = 4∑
i=1ni
2 − ∑
i=1n1 = 4 *
| | n(n+1)(2n+1) | | 2n(n+1)(2n+1)−3n | | 4n3+6n2−n | |
|
| − n = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 4*5003+6*5002−500 | |
Czyli dla n=500 dostajemy, że nasza suma to |
| = 167166500 |
| | 3 | |
29 paź 10:54
hej: | | n(n+1)(2n+1) | |
Skąd wzieło się |
| −n  |
| | 6 | |
29 paź 11:00
hej: i skąd n=500
29 paź 11:00
am: 1) Wzięło się to ze wzoru na sume kwadratów liczb naturalnych patrz tutaj :
http://pl.wikisource.org/wiki/Sumy
2) dlatego 500 bowiem ostatnie wyrazy masz 999*1001 więc z a
n=(2n−1)(2n+1) widać że n musialo
być równe 500
29 paź 11:36