Zadania z parametrem - wielomiany
kamil: Witam, mam takie pytanie dotyczące zakładania przypadków w zadaniach z parametrem z
wielomianami
zad1.
Dla jakich wartości parametru m równanie x4+(1−2m)x2+2m2+1/4=0
Nie ma rozwiązań
Wiem, że 1 przypadek to jest delta < 0
Lecz są jeszcze inne przypadki i nie wiem dlaczego one mają niby tak wyglądać.W funkcji
kwadratowej założenie były proste, a tutaj nie wiem kompletnie skąd do i jak.Będę wdzięczny
jakby mi ktoś to wytłumaczył.
zad2.
Dla jakich wartości parametru wielomian w(x)=2x4−2x3−6x2+10x+m=0 ma pierwiastek trzykrotny?
Tutaj chyba będzie (x−x1)3
Będę wdzięczny za wytłumaczenie
29 paź 10:37
Basia:
ad.1
t = x
2
t
2 + (1−2m)t + 2m
2+
14 = 0
1. Δ<0
| | −b | |
2. Δ=0 i t0= |
| <0 (bo wtedy równanie x2 = t0 nie ma rozwiązania) |
| | 2a | |
| | b | | c | |
3. Δ>0 i t1<0 i t2<0 czyli Δ<0 i t1+t2= |
| <0 i t1*t2= |
| >0 |
| | a | | a | |
ad.2
W(x) = 2(x−x
1)
3(x−x
2)
przy czym x
2 ≠x
1
ale nie wiem czy to coś da, spróbuj
29 paź 12:02
pajak625: w zad 2 musisz zapisać rozkład wielomianu w postaci 2(x−x1)3(x−k) wykonać działania i
porównać oba wielomiany czyli przyrównać odpowiednie współczynniki wielomianów. z tego
obliczysz x1, k i m
29 paź 12:10
Aga: W zad.1
| | b | |
Popraw warunek3. t1+t2=− |
| <0, reszta bez zmian. |
| | a | |
29 paź 14:06
wee: ∞rt
27 wrz 18:00