Zbadaj monotonicznosc funkcji
elite: Zbadaj monotonicznosc funkcji:
f(x) =√x
Nie wiem jak to rozpisac..
Wiem, ze to bedzie f(x1) − f(x2), ale dalej nie umiem stwierdzic
29 paź 03:20
Godzio: x ≥ 0
Zał:
x
1 > x
2 /
√
√x1 >
√x2
√x1 −
√x2 > 0
Tezę otrzymujesz wprost z założenia
29 paź 06:22
Trivial:
Albo tak:
x
1,x
2≥0
x
2−x
1 > 0
| | (√x2−√x1)(√x2+√x1) | |
f(x2) − f(x1) = √x2−√x1 = |
| = |
| | √x2+√x1 | |
| | x2−x1 | |
= |
| > 0 − OK. |
| | √x2+√x1 | |
29 paź 11:50
elite: Dzieki wielkie
29 paź 13:38