Zbadanie monotonicznosci funkcji
elite: Zbadaj monotoniczność funkcji:
Wiem, jak to sie robi ogolnie, ale potem nie wiem jak na koncu wyciagnac wnioski. Sa zalozenia
ze x
1,x
2 ∊R \ {0}, x1<x2 Zatem: x1−x2<0 czyli x
2 − x
1 > 0
| | 1 | | 1 | | x2 − x1 | |
f(x1)−f(x2) = |
| − |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1 * x2 | |
I nie wiem co teraz.. Licznik jest z zalozenia > 0 a mianownik? Co mam z nim zrobic ?
29 paź 03:12
Aga: Jeśli przyjąć zał., że x1, x2≠0 to funkcja na tym zbiorze nie jest monotoniczna.
Np.x1=−4, x2=−2 Wtedy x2−x1=−2−(−4)=2>0, x1*x2=−4*(−2)=8>0,czyli mianownik>0.Wtedy
f(x1)−f(x2.)>0
drugi przykład: x1=−2, x2=4, x2−x1=6>0, ale x1*x2=−2*4=−8<0, czyli mianownik <0.
f(x1)−f(x2)<0
W myśl definicji dla każdej pary argumentów x1,x2∊D musi zachodzić tylko jeden warunek
dla f(x1)−f(x2).
Można udowodnić ,że funkcja jest malejąca dla x>0,oraz też malejąca dla x>0
29 paź 08:57