Rozwiaz nierownosc wykladnicza
magnus: Rozwiaz nierownosc:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| < |
| |
| 22x−1 − 1 | | 4 | | 22x+1 − 4 | |
29 paź 03:03
Aga: Ustal dziedzinę, podstawienie 22x=t
Przenieś wszystko na lewą stronę, sprowadź do wspólnego mianownika itd.
29 paź 09:25
det 0:
| | 3+t | |
Podstawmy 22x−1−1 = t,czyli mamy |
| <0,czyli t∊(−3;0)
|
| | 4t | |
A funkcja wykładnicza nie przyjmuje wartości z przedziału ujemnego
29 paź 09:56
det 0:
Ale podstawiliśmy 22x−1 −1 =t czyli 22x−1−1∊(−1;0),czyli x<12
29 paź 10:27