procenty
amelia: 1. Bilet pierwszej klast jest o 50% drozszy niz bilet drugiej klasy. o ile procent tanszy jest
bilet drugiej klasy?
2. Kajetan zapłacił 33,39zł za bilet ze zniżką 37% Jaka jest cena tego biletu bez zniżki?
proszę o rozwiązania

wiem tylko, że w 1 zadaniu ma wyjśc 33%, a w 2zadaniu 53 zł.
ICSP: Zad.2
100% − 37% = 63% = 0,63
0,63x = 33,39 ⇔ x = 53
Zad.1
x − bilet drugiej klasy:
1,5x − bilet pierwszej klasy:
| 1,5x − x | | 0,5x | | 1 | |
| * 100% = |
| * 100% = |
| *100% = 33% |
| 1,5x | | 1,5x | | 3 | |