rozwiążcie proszę
pinokio: wykaz ze dla kazdego m ciąg jest arytmetyczny
m+1/4*m+3/6*m+9/12 to są ułamki
29 paź 00:24
ICSP: możesz zapisać te wyrazy po kolei?
a1 = ?
a2 = ?
a3 = ?
29 paź 00:42
pieg: rozwiążcie proszę
pinokio: wykaz ze dla kazdego m ciąg jest arytmetyczny
m+1/4*m+3/6*m+9/12 to są ułamki
29 paź 12:01
sushi_ gg6397228:
to jest zadanie maturalne, poszukaj tam masz rozwiazane
29 paź 23:10
Aga: Ciąg jest arytmetyczny, jeśli a
2−a
1=a
3−a
2, gdzie
| | m+1 | | m+3 | | m+9 | |
a1= |
| , a2= |
| , a3= |
| |
| | 4 | | 6 | | 12 | |
| m+3 | | m+1 | | m+9 | | m+3 | |
| − |
| = |
| − |
| , |
| 6 | | 4 | | 12 | | 6 | |
Sprowadź do wspólnego mianownika i Ci wyjdzie
L=P, więc ciąg ten jest arytmetyczny dla m∊R.
30 paź 09:48