zadanie z ciąg arytmetycznych
pieg: Asia postanowiła codziennie skakac na skakance.Ustaliła,że pierwszego dnia wykona 10 skoków ,a
następnego o 5 skoków więcej niż poprzedniego dnia.
a.Ile skoków wykona Asia piątego dnia.
b.Którego dnia Asia wykona 65 skoków.
c.Ile skoków łącznie wykona Asia w ciągu 16 dni.
Bardzo proszę rozwiążcie
28 paź 22:50
Jolanta: a1=5 r=10
wzór na an
28 paź 22:52
Jolanta: oj odwrotnie a1=10 r=5
28 paź 22:53
pieg: a1+(n−1)*r
28 paź 23:02
Jolanta: n to kolejny wyraz czyli piąrego dnia a5=a1+(5−1)*r
a5=...
28 paź 23:15
pieg: rozwiązałem tak
a5=10+4*5=30
an=65
a1+(n−1)*r=65
10+(n−1)*5=65
5n=55
n=11
ale nie umiem rozwiązac c
28 paź 23:22
Jolanta: popraw
65=10+(n−1)*5
65=10+5n−5
28 paź 23:25
Jolanta: jeśli chodzi o c) pytają o wszystkie skoki wykonane wciągu 16 dni ,czyli o sumę skoków
Sn=....
28 paź 23:27
pieg: prosze rozwiąż to c
28 paź 23:33
Jolanta: znasz wzór na sumę czy nie ?
28 paź 23:35
Jolanta: n to kolejny wyraz ciągu
suma skoków po 16 dniach czyli za n wstawiasz 16
28 paź 23:38
Jolanta: najpierw musisz jednak policzyc ile razy skoczyła 16 dnia
an=a1+(n−1)*r
a16= 10+(16−1)*5
28 paź 23:39
pieg: dziękuje
28 paź 23:42
Jolanta: 
760 skoków
28 paź 23:45