prawdopodobieństwo
biedrona: Trzech Murzynów, trzech Indian i trzech białych Kowbojów (w sposób losowy) dosiadło dziewięciu
koni: trzech białych, trzech czarnych i trzech brązowych.
Obliczyć prawdopodobieństwo,że każdy Murzyn będzie siedział na czarnym koniu i jednocześnie
żaden Indian nie będzie siedział na koniu białym.
Proszę o pomoc z możliwie dużym wyjaśnieniem toku rozumowania
Będę wdzięczna
28 paź 22:23
Basia:
|Ω| = 9
9
Murzyni → czarne 3
3
Indianie → nie białe i nie czarne (bo zabrali je Murzyni) → tylko brązowe 3
3
no to dla kowbojów zostały już tylko białe
kowboje → białe 3
3
| | 33*33*33 | | 39 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 99 | | 99 | | 39 | |
28 paź 22:28