wielomiany
Gabi: Dany jest wielomian y=2x2+bx+c będący funkcją rosnącą tylko w przedziale <−3,+ niesk.). Dp
wykresu jego funkcji należy punkt A=(1,5). Wyznacz parametry b i c.
28 paź 22:02
Basia:
funkcja kwadratowa, w której a>0 (a tu a=2>0) jest rosnąca w przedziale
no to co z tego wynika ?
28 paź 22:09
olek: współrzędne wierzchołka (−3;q)
podstawić wyliczyć a potem ułożyć układ równań
28 paź 22:11
agata: x=−3 jest jedynym miejscem zerowym funkcji, czyli punkt (−3,0) należy do wykresu.
Teraz ułożyć układ równań i go rozwiązać.
x=1, y=5 i x=−3,y=0
2+b+c=5 i 18−3b+c=o
28 paź 22:12
Basia:
a co q ma tu do roboty ?
28 paź 22:13
Gabi: dziękuję wszystkim za pomoc : )
28 paź 22:14
olek: Agata Dlaczego (3;0), przecież nie jest napisane że to miejsce zerowe
28 paź 22:15
Basia:
agato przeanalizuj funkcję f(x) = 2(x+5)(x+1) = 2x2+12x+10
i nie wypisuj nonsensów
28 paź 22:16
olek: żeby wyliczyć a i b trzeba ułożyć układ równań, są przecież dwie zmienne, inaczej nie potrafię
Podaj inny sposób
28 paź 22:17
olek: Przepraszam ,zapomniałem o Wzorach Viete'a
28 paź 22:18
Basia:
b = 12
f(x) = 2x
2 + 12x + c
f(1) = 5
2+12+c = 5
c = −9
28 paź 22:19
agata: Olek słusznie zauważyłeś,że tak wcale nie musi być, bo jest rosnąca w przedziale <p,∞),
czyli p=−3.
28 paź 22:21