planimetria
+/-: miara kąta wewnętrznego dziesięciokąta foremnego jest ?
A.120o
B.135o
C.144o
D.150o
i jak się za to zabrać chociaż o jakiś początek proszę...tzn błagam
28 paź 21:08
olek: C
28 paź 21:12
agata: C.
Suma wszystkich kątów n−kąta wynosi (n−2)*1800
28 paź 21:12
Eta:
n= 10
| | (n−2)*180o | |
α= |
| = ........... |
| | n | |
28 paź 21:22
olek: Na chłpski rozum, ponieważ foremny to składa się z 10 trójkątów równoramiennych, każdy z
trójkątow ma kąt przy wierzchołku równy 360o:10= 36o, kąt wewnętrzny to 2 kąty przy
podstawie trójkąta czyli 180o−36o
28 paź 21:28