POMOCY :(:(
Werka: jednym z rozwiązań poniższych równań kwadratowych jest liczba −2 znajdz drugie rozwiazanie przy
pomocy Viete'e
i mam np pierwszy przyklad x2 − 3x − 10 = o
x1 = − 4
x2 = −2
co mam dalej zrobic?
28 paź 20:32
Werka: chodzilo o wzory VIete
28 paź 20:32
Werka: pomozecie mi?
28 paź 20:47
Eta:
x
2−3x−10=0 x
1= −2
| | −b | |
x1+x2= |
| =3 => −2+x2= 3 => x2= 5 |
| | a | |
| | c | |
x1*x2= |
| = −10 => (−2)*x2= −10 => x2= 5 |
| | a | |
28 paź 20:53
olek: x
1=−2
Ułóż układ równań ze wzorów Viete'a
x
2=5
28 paź 20:53
Werka: dziekuje zrouzmialam

28 paź 21:31
Werka: a jeszcze mam pytanie jak jest przyklad 2x
2+5x+2=0 t x2 wyjdzie o.75

28 paź 21:32
28 paź 21:42