potęgi.
amelia: oblicz korzystając z własności potęg .
a.
√2 :
4√2
b.
√27 + 3
√48 − 2
√75
c.
√3 :
4√3
dziękuję
28 paź 20:20
Stasiorek: Łatwiutkie zadanko

a)
√2 :
4√2 = p
<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
12 : p4
<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
12 = 2
u{1}
28 paź 20:31
amelia: sorki, możesz mi to jeszcze raz wysłać poprawnie?
28 paź 20:38
dero2005:
√2 : 4√2 = 212 : 214 = 212−14 = 214 = 4√2
28 paź 20:58
dero2005:
√27 + 3√48 − 2√75 = 3√3 + 3*4√3 − 2*5√3 = 3√3 + 12√3 − 10√3 = 5√3
28 paź 21:01
dero2005:
√3 : 4√3 = 312 : 314 = 3(12−14) = 314 = 4√3
28 paź 21:04
amelia: dziękuję

!
28 paź 21:06
dero2005:
| | 23 | |
(1258)−13 = (8125)13 = ( |
| )13 =
|
| | 53 | |
= [(
25)
3]
13 = (
25)
3*13 = (
25)
1 =
25
28 paź 21:12
amelia: bardzo Ci dziękuję ;− ))
28 paź 21:23
amelia: a jeszcze mam jeden przykład :
√8 − √32 + 2√128
28 paź 21:38
dero2005:
√8 = 2√2
√32 = 4√2
√128 = 8√2
dalej kombinuj sama
28 paź 22:03
amelia: 2√2 − 4√2 + 16√2 = 14√2
: )
28 paź 22:39