wzory Vieta
Arek: Znajdź te wartości parametru m, dla których f(x)=x
2+mx+9 ma dwa miejsca zerowe większe od 2.
zakładam że
{1
o.Δ>0
{2
0.(.x
1−2)(x
2−2)>0
{3
o.x
1−2+x
2−2>0
Mam pytanie, jak rozpisać warunek 2o wzorami Vieta w moim rozwiązaniu ?
Zadanie również rozwiązałem inaczej− bez tych wzorów, ale chcę się nauczyć
tej drugiej metody.
1
o
0<Δ=m
2−36=(m−6)(m+6)⇒m∊(−
∞,−6)∪(6,
∞)
20.(.x1−2)(x2−2)>0
Nie wiem jak w tym podpunkcie 2o jak poprzekształcać aby wyznaczyć ich iloczyn
x1*x2 z tej postaci którą napisałem....
3
o
x
1+x
2>4
x
1+x
2=U{−b}
a}
m<−4
28 paź 20:08
Arek: I dla wyjaśnienia mojego toku rozumowania
x1−2 oraz x2−2 są dodatnie tylko gdy ich suma oraz iloczyn są większe od 0
stąd wzory vieta
28 paź 20:17
Arek: dobra już wiem, boże wystarczyło przez nawias wymnożyć

Ale gafa
28 paź 20:24
Eta:

Można tak:
parametr "m" musi spełniać układ trzech warunków:
1
o Δ≥0
2
o f(2) >0
3
o x
w >2
28 paź 21:16