:)
madzia: Zależałoby mi na dokładny rozwiązaniu tego zadania, żebym mogła sobie to wytłumaczyć

Posługujac się wzorem :
sin(alfa+beta)=sinalfa*cosbeta+cosalfa*sinB
oblicz sin15
28 paź 19:31
Basia:
15 = 60−45 = 60+(−45)
sin15 = sin(60+(−45)) = ................................
skorzystaj teraz z tego wzoru
pamiętaj, że sin(−45) = −sin45 a cos(−45) = cos45
28 paź 19:36
madzia: nie czaje
28 paź 19:38
madzia: no pomoże mi ktos?
nic z tego nie rozumiem
28 paź 19:57
olek: Basia napisała ci rozwiązanie , masz go wyliczyć
takie przekształcenia robi się żeby można było skarzystać z wartości funkcji, a nie z tablic,
moglabyś sobie wstawić 15 =7+8 ale to było by bez sensu, wpisujemy wartości ,ktore znamy
28 paź 20:09
dero2005:
sin(α+β) = sinα*cosβ + cosα*sinβ
α + β = 15
60 + (−45) = 15
α = 60 β = −45
| | √3 | | 1 | |
sin 60o = |
| cos 60o = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
sin (−45o) = − |
| cos (−45o) = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
sin 15
o = sin 60
o*cos (−45
o) + cos 60
o*sin (−45
o) =
| | √3 | | √2 | | 1 | | √2 | | √6 − √2 | |
= |
| * |
| + |
| *(− |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
28 paź 20:20