oblicz
.: Oblicz granice ciagu gdy: an=n(n−√n2+2n)
28 paź 18:09
Basia:
pomnóż i podziel przez n+√n2+2n
28 paź 18:11
.: | | −2n2 | |
Wychodzi cos takiego |
| . co dalej moge ztym zrobic? |
| | n+√n2+2n | |
28 paź 18:23
Basia:
podzielić licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika czyli przez n
| | −2n | | −2*(+∞) | |
= |
| → |
| = ..... |
| | 1+√1+2n | | 1+√1+0 | |
28 paź 18:29
gwiazda: | | −2 | |
Źle obliczyłeś licznik ma być −2n i zostanie |
| =−1 |
| | 1+1 | |
28 paź 18:31
Basia:
gwiazda tam jest
| | n[n2 − (n2+2n)] | | n*(−2n) | |
n(n−√n2+2n) = |
| = |
| = ............. |
| | n+√n2+2n | | n+√n2+2n | |
ile ? jak sądzisz ?
28 paź 18:36
.: Z gory dzieki za pomoc w rozwiazaniu. A dlaczego −2n? Przed nawiasem jest jeszcze n
28 paź 18:40
Basia:
masz dobrze policzone; dalej patrz wpis z 18:29
28 paź 18:41
28 paź 18:43
Basia:
gwiazda czy Ty oczu nie masz ?
to co wpisałeś w Wolframie to nie jest ten ciąg; to jest jeszcze pomnożone przez n
28 paź 18:46
.: | | −2n2 | | −2n | |
Wychodzi mi cos takiego |
| = |
| czyli minus nieskonczonosc, |
| | | | 2 | |
www.wolframalpha.com/input/?i=lim+n−sqrt%28n%5E2%2B2n%29+as+n+goes+to+%2B+infinity wolfram
pokazuje w liczniku −2n sam nie wiem czemu tak
28 paź 19:14
28 paź 19:21
.: No tak. Jeszcze mam taki przyklad n−3√n3−n2
28 paź 19:30
.: Mam ktos pomysl jak to ugryzc?
28 paź 19:38
sushi_ gg6397228:
a
3−b
3=(a−b)* ...
28 paź 19:46
.: W liczniku bedzie n2, a w mianowniku kosmos wychodzi n2+n(3√n3−n2)+(3√n3−n2)2
28 paź 20:09
.: Ktos wie jak to dalej rozwiazac?
28 paź 21:09
agata: | | −2n2 | | −2n | |
Basia Ci wyliczyła.......= |
| = |
| (Każdy z osobna wyraz |
| | n+√n2+2n | | | |
jest podzielony przez n, a pod pierwiastkiem przez n
2)..A granica =−
∞
28 paź 21:39
.: Przeciez dodalem kolejne zadanie. Patrz post 19.30
28 paź 21:46
Basia:
żaden kosmos
3√n3−n2 =
3√n3(1−1n) = n*
3√1−1n)
mianownik = n
2 + n
2*
3√1−1n + n
2*(
3√1−1n)
2 =
n
2(1+
3√1−1n + (
3√1−1n)
2)
2)
| | n2 | |
ułamek = |
| = |
| | n2(1+ 3√1−1n + (3√1−1n)2)2) | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| → |
| = |
| |
| 1+ 3√1−1n + (3√1−1n)2)2 | | 1+√1−0 + (√1−0)2 | | 1+1+1 | |
28 paź 22:05
.: Dzieki
Basiu
28 paź 22:18