czy ten przykład jest dobrze
ewelina11: Mam pytanie czy taki przykład jest dobrze rozwiazany
Tresc zadania rozwiaz nierównosc
pod pierwiastkiem 1+6x+9x
2=4 4 nie jest pod pierwiastkiem
1+6x+9x
2−4=0
teraz delta i pierwiastki

?
28 paź 18:04
Basia:
√1+6x+9x2 = 4 /()2
1+6x+9x2 = 16
9x2 + 6x − 15 = 0
i teraz Δ itd. (najpierw sobie uprość dzieląc obustronnie przez 3)
28 paź 18:07
Basia:
P.S.
1. a gdzie tam jest nierówność ?
2. musisz jeszcze określić dziedzinę:
9x2 + 6x + 1 ≥ 0
28 paź 18:10
ewelina11: a nie powinnam tego tak obliczyc
jak wartosc bezwzgledną jest wzór

pierwiastek z a
2=a jako wartosc bezwzgledna
28 paź 18:29
Basia:
√a2 ≠ a
√a2 = |a|
możesz też tak
1+6x + 9x2 = (1+3x)2
√(1+3x)2 < 4
|1+3x| < 4
28 paź 18:43
ewelina11: a dlaczego jest < a nie = bo to jest równanie
28 paź 18:47
Basia:
jeżeli jest równanie to ma być oczywiście =
28 paź 18:48
ewelina11: moze powinno byc =

?
28 paź 18:48
ewelina11: aha dziekuje bardzo za pomoc
28 paź 18:49