Z góry dziękuję
Ania L.: Oblicz sumę dziesięciu początkowych naturalnych potęg liczby 3.
28 paź 17:39
Basia:
30 + 31 +....+39 to S10 dla ciągu geometrycznego, w którym a1 = 30 = 1 q=3
28 paź 17:45
sushi_ gg6397228:
31+32+33+..+310
c. geometryczny
a1=..
q=...
S10=...
28 paź 17:47
Basia:
sushi Ania zaraz zapyta, które jest poprawne i jak jej wytłumaczymy, że zasadniczo oba ?
I że to wyłącznie kwestia umowy ?
28 paź 17:57
sushi_ gg6397228:
u mnie jest bez n=0, wiec jest roznica w sumie koncowej
28 paź 18:19
agata: W liceum przyjmuje się,że 0∊N
28 paź 21:45