wyrazenie
misia19: dane jest wyrażenie(x−1)
3−(x+2)
3. doprowadz do najprostszej postaci i oblicz jego wartość dla
i ma pytanie ja tu użyje wzorów skróconego mnożenia i jak już to wypotęguje to moge wstawić
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| ) zamiast ( |
| )13 bo |
| to wynik tego że potęga |
| to |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
odwrotność pierwiastka 3 stponia i wychodzi |
| |
| | 3 | |
28 paź 16:56
misia19: dobrze myśle?
28 paź 16:56
agata: Skorzystaj ze wzoru a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2),
gdzie a=x−1, a b=x+2
28 paź 17:04
misia19: a jakbym normalnie wypotęgowała to żle by było>?
29 paź 08:40
misia19: jakbym użyła wzoru na (a−b)3
29 paź 08:43
Aga: | | 1 | |
Tego wzoru też możesz użyć.Na końcu możesz podstawić |
| |
| | 3 | |
29 paź 09:31