zadanie
biedrona: 10 osób wsiada do (pustego) pociągu. Każdy wybiera jeden z 4 wagonów losowo.
Jaka jest szansa, że wszystkie wagony będą zajęte?
Proszę o pomoc z tym zadaniem(z możliwie dużym wyjaśnieniem toku rozumowania)
Będę wdzięczna
28 paź 16:51
Basia:
|Ω| = 410 (bo 10 osób → 4 wagony)
A − wszystkie zajęte
A' − przynajmniej jeden pusty
|A'| = 4*310 (bo wybierasz ten, który ma być na pewno pusty na 4 sposoby i rozmieszczasz 10
osób → 3 wagonów)
nie daj się zmylić; przy tym sposobie liczysz też te sytuacje, w których 2 lub 3 są puste
policz teraz P(A')
i P(A) = 1−P(A')
28 paź 17:30
nik: a
28 paź 20:34
biedrona: czyli P(A)=1−4*(
34)
10
tak

28 paź 22:11
Basia: tak
28 paź 22:17