matura wyrażenia allgebraiczne
Kochanica: Rozwiąż nierówność (x−3)2−x2−33−9 < (x−2)(x+2)6+12x2
a) podaj najmniejszą liczbę pierwiastka spełniającą nierówność
b) ze zbioru rozwiązań tej nierówności wybierz taką liczbę różną od 1 aby odwrotność tej liczby
też spełniała tę nierówność
28 paź 14:02
ManFanUtd: Masz może jakieś odp?
28 paź 22:33
Darth Mazut: No to chyba normalnie to:
1) Wymnóż
2) Przenieś wszystko na jedną stronę
3) Sprowadź do wspólnego mianownika
4)Pozbądź się kreski ułamkowej mnożąc przez mianownik stronę która jest różna od 0
5)Poskracaj
6)Oblicz przedziały
7)Na tej podstawie odpowiedz na pytania
28 paź 22:41
Basia:
no przecież to oczywiste
pomnożyć obustronnie przez 6 i będzie
6(x2−6x+9) − 2(x2−3) − 54 < x2−4 + 3x2
6x2 − 36x + 54 − 2x2 + 6 − 54 − 4x2 + 4 <0
−36x + 10 < 0
−36x < −10
x > 1036 = 518
pytania (a) nie rozumiem, coś tam jest źle napisane
ad.b
x > 518
1x > 518
1x − 518 >0
18 − 5x18x > 0
18x jest dodatnie czyli
18−5x >0
5x < 18
x < 185 = 335
x∊(518; 185)
no to na przykład
x = 618 = 13 > 518
1x = 3 > 518
albo (z całkowitych) x= 2 lub x=3
28 paź 22:50
Darth Mazut: No skoro wyszło że x > 518 ==> x ∊ (518, +∞), czyli najmniejsza liczba spełniająca to
równanie to byłaby 518 gdyby był domknięty, ale przy otwartym przedziale może faktycznie
nie da się podać...
28 paź 23:00
Basia:
tam prawdopodobnie chodzi o najmniejszą liczbę całkowitą, ale pewności nie mam
28 paź 23:01