ile czasu potrzeba do nabicia rury cisnieniem 7 ,5 bara
funiax: mamy rure promien 0,2 m o długosci 1 km
ile zajmie czasu nabicie jej do cisnienia 7,5 bara jesli nabijamy to za pomoca sprężaerki która
ma wydatku 3,5 m3/min
28 paź 13:46
hwdtel i Zen64:
Zakładając niezmienność ciężaru właściwego powietrza(przy pompowaniu rury) mamy:
| ⎧ | δV2πrl + 2πr2=p | |
| ⎩ | V=tVoto |
|
p=7,5*10
5 pa ,r=0,2 m,l=1000 m,V
o=3,5 m
3,t
o=180s,δ−ciężar właściwy powietrza,t=?
28 paź 16:18
det 0:
Uwzględniając,iż "nabijanie" to czynność techniczna,właściwsze wydaje się podanie
czasu jej trwania w minutach bez zmiany na sekundy[SI]
29 paź 07:55