Bardzo pilnie proszę Was o pomoc !
marcza: W wierzchołkach kwadratu o boku 1m znajdują się ładunki o jednakowej wartości Q = 2C. Trzy z
nich są dodatnie a jeden ujemny. Oblicz wartość natężenia pola elektrostatycznego środku
kwadratu.
28 paź 13:23
Sławek:
29 paź 14:31
Sławek:
Jeżeli pole elektryczne wytwarzane jest przez kilka ładunków punktowych to natężenie pola
elektrostatycznego w dowolnym punkcie jest sumą wektorową natężeń pól w tym punkcie
pochodzących od każdego z ładunków: Jest to zasada superpozycji pól.
29 paź 14:41
Sławek:
k=8,85*10−12 F/m
Q=2C
29 paź 15:23
hwdtel:
→
| | μo*c2*Q | |
Wartość natężenia pola | E |= |
|
|
| | 2π*r2 | |
μ
o−4π*10
−7 NA2 , c=3*10
8 ms , r=
√22 m , Q=2 C
( Sławek podwojony)
29 paź 17:17
Sławek:
29 paź 20:21