wartość wyrażenia |a+3|-|5-a| dla a ∊ (-3,5)
sasetka: wartość wyrażenia |a+3|−|5−a| dla a ∊ (−3,5)
28 paź 12:28
sasetka: prosze o szybką w miare odp
28 paź 12:29
sasetka:
28 paź 12:29
krystek: Wstaw liczbe z tego przedziału i sprawdź jaka wartośc masz pod wartościa bezwzględna!
I masz def
IxI= x gdy x≥0
IxI= − x gdyx<0
28 paź 12:33
sasetka: jakbyś mogł podaj mi wartość tego wyrażenia ja nie wiem jak sie nawet za to zabrać
28 paź 12:34
sasetka: mam odP TAKIE A) −8 B) 2A−2 C)−2 D)8 I WACHAM SIE MIEDZY 8 A −8
28 paź 12:37
krystek: To zapisz obliczenia −poprawię. I nie będziesz się wahała
28 paź 12:39
sasetka: Krystek prosze pomóż mi
28 paź 12:39
sasetka: ok
28 paź 12:39
krystek: nie widzę Twojego wkładu pracy! Zrób jak Ty uważasz!
28 paź 12:42
sasetka: wstawiam np −3
|−3+3|−|5−(−3))|=0−8=−8
a jak wstawie np 5
|5+3|−|5−5|=8−0=8
28 paź 12:42
sasetka: i jak pomyliłam sie?
28 paź 12:45
krystek: liczby −3 i 5 nie należą do tego przedziału −jest otwarty ( bez końców)
wstaw np.x=0 x=1 ,bo one należą do tego przedziału i zobacz jaką masz wartość + czy −
Tzn ujemna czy dodatnia pod wartością bezwzględna.
)
28 paź 12:46
krystek: (a+3)−(a−5)= ...i pomyśl dlaczego tak i wylicz.
28 paź 12:50
sasetka: ok
|0+3|−|5−0|=3−5=−2
|1+3|−|5−1|=4−4=0
28 paź 12:50
krystek: Przestawiłam w drugim nawiasie
Ma BYĆ
(a+3)−(5−a)=...
Przepraszam.
28 paź 12:51
sasetka: bo jak sie wstawi −3 i 5 to wychodzi 0
28 paź 12:51
28 paź 12:53
sasetka: a bo −8 nie należy do przedziału
28 paź 12:56
krystek: Np Ix−2I dla x=−3 przyjmuje wartść ujemna iwówczsa Ix−2I=−(x−2)
ale Ix−2I dla x=4 przyjmuje wartośc dodatnia i wówczas Ix−2I=x−2
28 paź 12:56
sasetka: oj ja juz nie czaje
28 paź 12:57
sasetka: achaacha już czaje
28 paź 12:58
krystek: Masz wyliczyć ile wynosi wartość tego wyrażenia
Ia+3I−I5−aI=a+3−5+a=2a−2.
28 paź 12:59
sasetka: czyli tak dla 0 bedzie tak:
(a+3)−(5−a) bo jest dodatnie a dla 1 tez bedzie tak samo bo jest dodatnie tak?
czyli bedzie tak :
a+3−(5−a)=a+3−5+a=2a−2 tak zgadza sie
28 paź 13:02
sasetka: hura zgadza sie dzieki
28 paź 13:02
sasetka: czyli odp to b czyli 2a−2
28 paź 13:03
28 paź 13:04
sasetka: mam jeszcze pytanie jesli pytaja o maksymalne przedziały w których funkcja jest malejąca tzn ze
podajemy wszystkie przedziały czy tylko ten najdłuższy
28 paź 13:05
sasetka: wow super tłumaczysz
28 paź 13:06
krystek: maksymalne to znaczy domykamy przedziały np xe<2, 5>
28 paź 13:10
krystek:
28 paź 13:16
krystek: I masz podać przedział max gdzie funkcja rośnie , (maleje)
28 paź 13:17
sasetka: toja wiem ale jak mału kółeczko otwrte to bierzemy najbliższe
28 paź 13:20
sasetka: ?
28 paź 13:20
krystek: nie rozumię Twojego pytania.
28 paź 13:21
sasetka: np ja mam tu f maleje od −6 do −3 ale nad −6 kółeczko otwarte i 2 przedział jest od 6 do 8 ale
tez pod 8 kółeczko otwrte wiec bedzie od <−5,−3> i od < 6,7>?
28 paź 13:22
krystek: F maleje dla xe<0, 6> (nie napisałam liczb więc szcunkowo przyjmuję)
a f rośnie dla xe <−3,0>
28 paź 13:25
sasetka: ok ale tak jak tu u ciebie zamiast pod −3 to kółeczko zamiast być zamkniete jest otwarte to
jak wtedy bedzie?
28 paź 13:31
sasetka: i pod 6 na końcu funkcji kółeczko otwarte?
28 paź 13:32
krystek: wówczs xe(−3,0>
28 paź 13:32
sasetka:
28 paź 13:33
krystek: Ale w −3 też musi być otwarte (puste kółko ,bo funkcja nie ma być określona ,czyli nie ma
wartości dla x=−3
28 paź 13:34
sasetka:
28 paź 13:39
sasetka:
28 paź 13:40
sasetka: acha czyli bedzie tak masymalne przedziałygdzie maleje to od (−6 ,−3> i od <6,8)
28 paź 13:42
sasetka: te proste są połączone
28 paź 13:42
aaaa: −14͵5
10 wrz 16:33