?
Wiola: Zadanie 8
Koszt wypożyczenia motorówki w przystani A opisuje wzór
, () 60 25Axx
zaś w przystani B wzór
, () 40 30Bxx
gdzie x oznacza liczbę godzin. Oblicz, przy jakiej liczbie godzin wypożyczenie motorówki w
przystani B jest korzystniejsze.
28 paź 12:21
sushi_ gg6397228:
przeciez tego nie da rady odczytac
28 paź 13:17
Wiola: tak było podane w zadaniu do rozwiązania na semestr zaliczeniowy to nie wiem na prawdę jak
inaczej miało by to być zapisane.
28 paź 13:21
sushi_ gg6397228:
na pewno tak nie bylo−−> byly jakies potegi, +, − , =
28 paź 13:24
Wiola: przepraszam było inaczej tylko w wordzie nie wszystko weszło tak jak potrzeba i stad ta
pomyłka.
Ma być tak:
Zadanie 8
Koszt wypożyczenia motorówki w przystani A opisuje wzór A(x)= 60+25x , zaś w przystani B wzór
B(x)= 40+ 30x , gdzie x oznacza liczbę godzin. Oblicz, przy jakiej liczbie godzin wypożyczenie
motorówki w przystani B jest korzystniejsze.
28 paź 13:42
sushi_ gg6397228:
chcemy aby koszty dla B byly mniejsze czyli po prostu rozwiazac nierownosc
40+30x ≤ 60+25x
28 paź 13:46
Wiola: aha dziękuję bardzo za pomoc

czyli będzie
40+30x ≤ 60+25x
30x − 25x ≤ 60−40
5x≤20 /5
x≤ 4
czyli przy 4 godzinach wypożyczenie motorówki w przystani B jest korzystniejsze.

Pozdrawiam
28 paź 13:55
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna na piechote sprawdzic
B(1)= 40+30=70
B(2)= 100
B(3)= 130
B(4)= 160
A(1)= 85
A(2)= 110
A(3)= 135
A(4)= 160
28 paź 14:02
Wiola: aha tak nie wiedziałam ale dziękuję za pomoc
28 paź 14:26