Wielomiany
Wiola: Zadanie 3
Sprawdź , czy wielomiany
W(x) = (x+3)3 − 7(x2 + 4) − 25x i H(x) = (x + 2)(x2 + 2) − 5
są równe.
28 paź 12:14
krystek: Są równe ,gdy maja ten sam stopień i te same współczynniki, przy odpowiednich potęgach.
Wobec tego wykonaj działania i porównaj.
28 paź 12:16
Wiola: wiem tylko chce pomóc chłopakowi który chodzi do lo zaocznie a ja już dawno skończyłam
technikum więc nie pamiętam jak to się liczyło. Będę wdzięczna za pomoc.
28 paź 12:24
28 paź 12:28
Wiola: W(x)= (x+3)
3 − 7(x
2 + 4) − 25x H(x) = (x + 2)(x
2 + 2) −
5
W(X)= x
3+3x
2*3 +3x *3
2 +3
3−7x
2−28 H(x)=x
3+2x+2x
2+4−5
W(X)= x
3+9x
2*3+3x*9+9 H(x)= x
3+2x
2+2x−1
W(x)= X
3+27x
2+27x+9
czyli nie są równe
czy ktoś może to sprawdzić czy dobrze obliczyłam

Będę wdzięczna. Pozdrawiam
28 paź 13:05
krystek: W w(x) zgubione na końcu −25x, nie dopisane.
oraz 33=27
28 paź 13:08