zadanie z procentami
Wiola: Zadanie 2
Dwie siostry Kasia i Basia są współwłaścicielkami działki, przy czym część Kasi jest o 40%
większa od części Basi. Basia przeznaczyła na budowę altany 21% powierzchni swojej działki to
jest 210 m2. Oblicz pole powierzchni całej działki. Jaki procent pola powierzchni całej
działki stanowi działka Basi? Wynik zaokrąglij do 1%.
28 paź 12:14
sushi_ gg6397228:
w czym masz problem
28 paź 13:16
Wiola: w obliczeniu tego zadania
28 paź 13:22
sushi_ gg6397228:
tak to kazdy powie
jaka czesc ma Kasia a jaka Basia
28 paź 13:23
Wiola: nie wiem wydaje mi się że działka Basi ma 1000 metrów a Kasi jest większa o 40% tego? Ale na
prawdę mam z tym problem z ułożeniem równania i chociaż naprowadzeniem jak to obliczyć dobrze
i zrozumieć ?
28 paź 13:31
sushi_ gg6397228:
nie pytam sie o wynik, tylko o zapisanie informacji z pierwszego zdania
28 paź 13:34
Wiola: nie dam rady niestety jeśli ktoś mi w tym pomoże będę wdzięczna
8 lis 00:46
sushi_ gg6397228:
oznaczenia
działka Basi −−>
x
działka Kasi −−>
1,4x bo o 40% wieksza
..."Basia przeznaczyła na budowę altany 21% powierzchni swojej działki to jest 210 m2"...
0,21x = 210 / * 100
21x= 21000 / : 21
x= 1000
m2 taka czas ma Basia
wiec Kasia ma :
1,4*x== 1,4 *1000=1400m2
"...Oblicz pole powierzchni całej działki..."
1400+1000= 2400[m
2]
Jaki procent pola powierzchni całej działki stanowi działka Basi?Wynik zaokrąglij do 1%..
| 1000 | | 1000 | | 10 | |
| *100%= |
| *100%= |
| *100%≈42% |
| 1000+1400 | | 2400 | | 24 | |
8 lis 08:58
Wiola: Wielkie dzięki Sushi za pomoc

! Sama raczej bym tego nie rozwiązała.
Mam tylko takie małe pytanie czemu działka Kasi jest 1,4x a nie 0,4x bo 0 40% większa jest od
Basi ale 40% to jest 0,4 a nie 1,4? Więc jak znajdziesz chwilkę na odpowiedź będę wdzięczna.
Pozdrawiam
16 lis 00:17