WIELOMIANY
Jadzia: Polecenie: Wyznacz pierwiastki wielomianu:
W(x)= (x2 − 25) (x − 6) (x +4)
Z góry dziękuję za rozwiązanie.
28 paź 11:52
max:
Trzeba rozwiązać te równania:
x2 − 25 = 0
x − 6 = 0
x + 4 = 0
28 paź 12:10
Jadzia: To wyjdzie tak?:
x2= 25 / :2
x = 12,5
x = 6
x= −4 ?
28 paź 12:14
max:
28 paź 12:15
max:
12,52 = 12,5 * 12,5 = 25, czy tak?
28 paź 12:16
mimi: No nie...
28 paź 12:18
max:
to nie pisz głupot
28 paź 12:22
mimi: To jak to ma być? Nie wiem, dlatego tu jestem...nie musisz krytykować od razu
28 paź 12:23
ICSP: x
2 = 25
x
2 − 25 = 0
x
2 − 5
2 = 0
znasz wzór na a
2 − b
2
28 paź 13:43
Toskowaty: x2−25=0
52−25=0
25−25=0
x−6=0
x=6
6−6=0
x+4=0
x=−4
−4+4=0
28 paź 16:57