Kapitalizacja odsetek
werka99: O ile korzystniejsze jest ulokowanie kwoty 1000 zł na 2 lata, oprocentowanie 2% w stosunku
rocznym, z kapitalizacją odsetek po roku, niż ulokowanie tej samej kwoty na taki sam czas i
procent, gdy nie ma kapitalizacji odsetek.
28 paź 11:26
dero2005:
Pierwszy sposób (procent składany)
V = Vo(1+r)n = 1000(1+0,02)2 = 1000*1,022 = 1000*1,0404 = 1040,40 zł
Drugi sposób (procent prosty)
V = Vo(1+nr) = 1000(1+2*0,02) = 1000(1+0,04) = 1000*1,04 = 1040 zł
wnioski wyciąg sama
28 paź 17:35