matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układy równań
alan:
Zbadać ile rozwiązań, w zależności od wartości parametru t, ma układ równań:
⎧
(t+1)x−y =0
⎩
x+y =t
oraz drugi
⎧
t
2
+x−1=0
⎩
x+y+t=0
28 paź 10:21
hwdtel i Zen64:
⎧
(t+1)x−y=0
⎩
x+y=t
⇔ 1 0
t
2+t
0 1
t
2
−t+2
2+t
t=−2 −układ niema rozwiązania; t
2
−t+2 ≠0−układ dla R−{2} ma zawsze jedno rozwiązanie,
28 paź 12:55