.
galileo: dla jakich wartości m nierówność (m2−1)x2+2(m−1)x+m>0
28 paź 09:39
ICSP: acha a coś więcej?
28 paź 09:46
anmario: A co więcej?
(m2−1) musi być większe od zera i delta mniejsza od zera. Wtedy, dla każdego x, wyrażenie
(m2−1)x2+2(m−1)x+m będzie większe od zera
28 paź 09:52
ICSP: brakuje sformułowania jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej.
28 paź 09:53
galileo: ICSP masz rację − tego nie napisałem − JEST SPEŁNIONA DLA KAŻDEGO x nalezy do R. możecie trochę
jaśniej, bo nie do końca kumam
28 paź 10:13
ICSP: (m
2 −1)x
2 + 2(m−1)x + m > 0
są dwa warunki:
Cała parabola musi być nad osia czyli musi mieć ramiona skierowane w górę : a >0
Parabola nie może mieć miejsc zerowych : Δ<0
Narysuj kilka rysunków parabol i zobaczysz o co chodzi
28 paź 10:16
anmario: 
Nie chcę nikogo urazić, ale śmieję się do łez. No bo miało być jaśniej a napisałeś dokładnie to
co ja.
A odnośnie Twojej uwagi − w formie przedstawionej na początku zadanie jest, moim zdaniem,
całkowicie jednoznaczne.
28 paź 10:21
galileo: ale dlaczego delta musi być mniejsza od zera ? przeciez x należy do R. skąd taki wniosek
28 paź 10:28
ICSP: parabola w całości musi leżeć nad osią OX.
Kiedy leży nad osią OX nie przecina tej osi czyli nie ma miejsc zerowych
trójmian kwadratowy który nie ma miejsc zerowych ma Δ<0
którego z tych stwierdzeń nie rozumiesz?
28 paź 10:29
anmario: Bo tylko wtedy wartości funkcji y dla każdego x są jednego znaku: dodatnie albo ujemne. A to
czy są tylko dodatnie czy tylko ujemne zależy z kolei od znaku a w y = ax2 + bx + c
28 paź 10:31
galileo: to że przy Δ<0 trójmnian nie ma miejsc zerowych tzn. parabola nie przecina ox to dla mnie jest
jasne, ale skąd tak oczywisty wniosek czy założenie na początku że tak do tej nierówności
należy podejsc.
28 paź 10:40
anmario: Skoro nie przecina osi ox to wartości y są jednego znaku.
Czy się mylę?
28 paź 10:45
galileo: nie chcę Was małomądrymi pytaniami zamęczać. muszę nad tym posiedziedzieć czasu mam aż nad. ale
dalej nie czaje skąd od razu wniosek że moje a czyli (m2−1) MUSI być większe od zera
28 paź 10:52
anmario: Bo jak a jest większe od zera to parabola ma ramiona do góry. Dzięki temu w Twoim przypadku,
nie grozi jej wpadnięcie na dół, do ujemnych.
28 paź 11:03
galileo: dzięki za wyrozumiałość jestem chyba u celu

co prawda zużyłem 3 strony a3 ale chyba mam

możesz to rozpisać jak nakartkówce ? porównamsobie. dzięki
28 paź 11:13
ICSP: tak jak ja bym to rozwiązał na kartkówce?
28 paź 11:19
galileo: i dupa..... sprzeczności mi wychodzą. a wydawało się już proste
28 paź 11:30
ICSP: no to rób dalej
28 paź 11:34
galileo: robię

o dziwo mnie to wciąga.
28 paź 11:38
galileo: no i tu się zawieszam: Δ=8−4m − teraz już poproszę o pomoc. dzięki
28 paź 11:54
ICSP: Δ ≠ 8 − 4m
28 paź 11:55
galileo: Δ=−32m2+8 ?
28 paź 12:09
ICSP: znowu pudło
28 paź 12:09
ICSP: ja teraz wychodzę
zostawiam ci proponowane odpowiedzi do delty:
a)Δ = 4m + 3m
2 + 6m
3 + 1
b)Δ = −4m
3 + 4m
2 − 4m + 4
c)Δ = 4m
3 − m
2 + 6m − 4
d)Δ = 6m
2 + 3m + 1
zaznacz poprawną i spróbuj dokończyć obliczenia
28 paź 12:13
galileo: no to może inaczej, proszę pomóż bo zaraz mam obchód.
Δ=4m2−8m+4−4m2+4*4m= gdzie robię błąd ?
28 paź 12:13
ICSP: nawias gubisz.
28 paź 13:41