Kimi: Co to jest arcsinx , arccosx, arcctgx, arctgx i z czym się to je ? Jak się to ma do zwykłego
sinusa, cosinusa... ?
Jeśli mam obliczyć dziedzine funkcji i mam założenie np. 4arccos3x≠0 to jak to policzyc?
27 paź 23:42
Kimi:
27 paź 23:57
28 paź 00:00
Eta:
4arcos3x≠0 /:4
arccos3x≠0
3x≠cos0
3x≠1
28 paź 00:07
Kimi: Nie rozumiem Eto, skąd wzięło się 'cos0'. Mogłabyś to troszkę dokładniej rozpisać skąd co się
bierze ?
Dzielisz przez 4 całość. i nie rozumiem skąd nagle wziął CI się cos0. Rozumiem, że
arccosx=cosx, bo arccosx=cosx−1. chociaż nie. Nie rozumiem skąd ten zabieg.
28 paź 08:16
olek: arccos3x=0 gdy cos0 =3x
28 paź 08:29
Kimi: Możesz podać więcej przykładów?
28 paź 08:32
Kimi: Jak mam się zabrać za coś takiego ?
arcsin(log2x+1)+3 =0
zrobiłem tak:
arcsin(log2x+1)=−3
log2x+1=−sin3
.. bez sensu.
28 paź 08:35
Kimi: btw. jakie są założenia dla arcusów ? Bo mam obliczyć dziedzinę funkcji
np. f(x)=arcsin(x+1)
I nie wiem jakie do czegoś takiego zrobić założenia, żeby dziedzinę policzyć
28 paź 08:37
det 0 i hwdtel:
Funkcje arc to też funkcje trygonometryczne,tylko że jakby"sprawne inaczej"
Taki jakby uprzywilejowany bandziorek z telewizji,lub psychiatra
28 paź 09:25
Basia:
dlaczego bez sensu ?
log
2x = −1−sin3
| | 1 | |
x = 2−1−sin3 = |
| i zapewne należy do dziedziny tej funkcji, ale to już sobie |
| | 21+sin3 | |
sam sprawdź
dziedziną f(x)= arcsinx i g(x) = arccosx jest <−1; 1>
dziedziną h(x)=arctgx i k(x) = arcctgx jest R
28 paź 17:56