kwadratowa
kleopatra999: Funkcja kwadratowa opisuje wzór f(x)=−(x+m)2−4p.POdaj wartości parametrów m oraz p wiedząc
że dla argumentu 3 f przyjmuje najw.wartość 36.Następnie oblicz msc.zerowe?
27 paź 22:57
sushi_ gg6397228:
p=3
q= 36
y=−(x−p)2 +q
popatrz jak to zrobic w Twoim przykladzie
27 paź 23:00
kleopatra999: dobrze a jak obliczyć msc zerowe f(x)=−(x−3)
3+36
28 paź 00:06
sushi_ gg6397228:
podniesc do kwadratu (x−3) a potem elementarne operacje dodawanie, odejmowanie
Δ, x1,x2
28 paź 00:12
shaka: m=−3 ⋀ −4p=36 ⇒ m=3 ∧ p=−9.
−(x−3)
2+36=0 ⇔ (x−3)
2=36 ⇒ |x−3|=6 ⇔ x−3=6 ∨ x−3= −6 ⇒ x= 9 ∨ x= −3
28 paź 00:17