procenty
kicia: Pan jan kowalski załozył lokatę o kwocie 10000 zł.Jaka kwota bedzie dysponował po 3 latach
jeżeli
roczna stopa procentowa wynosi 6%
27 paź 21:57
sushi_ gg6397228:
nic nie pisze jaka kapitalizacja oraz jaki rodzaj oprocentowania−−> prosty czy złozony
27 paź 22:04
kicia: no tam nie pisalo
29 paź 19:00
dero2005:
Jeżeli procent składany
V = Vo(1 + p)n
V = 10 000(1 + 0,06)3 = 10 000*1,063 = 10 000*1,191 = 11 910,16 zł
jeżeli procent prosty
V = Vo(1 + np)
V = 10 000(1 + 3*0,06) = 10 000(1 + 0,18) = 10 000*1,18 = 11 800 zł
29 paź 19:16