funkcja wykladnicza
Ewa: 5x−5y= log55x−log55y=x−y czy dobrze to jest
27 paź 21:38
sushi_ gg6397228:
log5 5x = x ≠5x
27 paź 21:40
Ewa: nobo ja mam taki problem ze musze miec razem x−y z tego bo potrzebuje do okreslenia ze jest
rosnaca
27 paź 21:41
+:
... oczywiście ... −

ŻE NIE

!
27 paź 21:41
Ewa: aha noto w sumie tomi wystarczy co mam dane
27 paź 21:41
sushi_ gg6397228:
to trzeba wyjsc od innej strony
27 paź 21:41
Ewa: tzn?
27 paź 21:43
Ewa: nie no ok bo to juz mam f(x)−f(y)=5x−5y ale to od razu widać że jest <0 bo wiem ze x−y<0
27 paź 21:46
sushi_ gg6397228:
niech x= y+Δy > y
5x − 5y= 5y+Δy− 5y= 5y * 5Δy − 5y= 5y (5Δy − 1) >0
bo Δy >0 a 5dodatniej liczby >1
27 paź 21:46
Ewa: czyli funkcja f(x)=5x jest rosnąca
27 paź 21:46