udowodnij
pauliśka: założenia:
p1,...,pn∊R+ (bez 0)
a1,...,an∊R
∑ak2=∑bk2=1
Teza:
|∑akbk|≤1
(obie sumy są od k=1 do n)
27 paź 21:36
pauliśka: w założeniach nie ma być
p1,...,pn∊R+ (bez 0)
a1,...,an∊R
tylko
ak, bk∊R
k=1,2,∊,∊n
27 paź 21:39
Vax: Teza jest równoważna:
(∑akbk)2 ≤ 1 = (∑ak2)(∑bk2)
A to jest nierówność Cauchy'ego Schwarza.
27 paź 21:59
pauliśka: a dlaczego wartość bezwzględną zamieniasz na kwadrat?
27 paź 22:22
Vax: Podnoszę nierówność do kwadratu.
27 paź 22:26
pauliśka: ok już rozumiem, dzięki
27 paź 22:40