Funkcja wymierna
xx: Cześć mam problem z funkcja:
Próbowałem zrobić jednak wyszedł mi pewien wynik a w odpowiedzi jest napisane, że nie ma
rozwiązania. Proszę o pomoc, pozdrawiam.
27 paź 21:31
ICSP: Dziedzinę ustaliłeś?
27 paź 21:32
xx: Tak dziedzina x∊R/1 a wynik wyszedł mi 1/5
27 paź 21:33
ManFanUtd: POmagam
27 paź 21:34
ManFanUtd: (2x−2)(1−x)=3
po uporządkowaniu wychodzi:
−2x2+4x−5=0
Δ<0
x∊∅
27 paź 21:35
ICSP: to równanie a nie nierówność

2x − 2 = 3(1−x)
2x − 2 = 3 − 3x
5x = 5
x = 1
nie należy do dziedziny:((
27 paź 21:36
xx: Ok wielkie dzięki, a czemu moja metoda jest zła?
2x −2 −3 +3x = 0
5x = 5
x= 1/5
Następny przykłady robię tą metodą i wychodzi a są podobne
27 paź 21:38
xx: A tak pomyłka przepraszam i bardzo dziękuje za pomoc.
27 paź 21:38
krystek: 2x−2=3(1−x)
2x−2=3 −3x
5x=5
x=1 nie należy do dziedziny bo D=R\{1}
27 paź 21:39
ManFanUtd: | | 1 | | 5 | |
masz dobrze tylko że 5:5 to nie jest |
| tylko |
| = 1 |
| | 5 | | 5 | |
27 paź 21:39
krystek: xx a 5:5=?
27 paź 21:40