wykorzystaj nierówności między średnimi
pauliśka: √n≤n√n!≤n+12
27 paź 21:30
Vax: | n+1 | | n(n+1)2 | | 1+2+3+...+n | |
| = |
| = |
| ≥ n√n! |
| 2 | | n | | n | |
A teraz druga nierówność:
√n ≤
n√n! /
2n ⇔ n
n ≤ (n!)
2
Posłużymy się indukcją, dla n=1 działa, przy danym założeniu mamy dowieść, że:
[(n+1)!]
2 ≥ (n+1)
n+1 ale:
[(n+1)!]
2 = [n!*(n+1)]
2 = (n!)
2*(n+1)
2 ≥ n
n * (n+1)
2
Czyli mamy pokazać:
| | 1 | |
nn * (n+1)2 ≥ (n+1)n+1=(n+1)*(n+1)n /:nn*(n+1) ⇔ n+1 ≥ (1+ |
| )n |
| | n | |
A to po prawej wiadomo do czego dąży
27 paź 22:12
pauliśka: a skąd wiadomo że to po prawej jest prawdziwe?
27 paź 22:38
Vax: Bo dane wyrażenie dąży do e < 2
27 paź 23:02
AC:
e≈2,7182818 > 2
27 paź 23:13
Vax: Ajć racja.., ale to i tak za dużo nie zmienia u nas, n=2 można sprawdzić ręcznie.
27 paź 23:16
pauliśka: a jakoś inaczej sie nie da tego udowodnić?
27 paź 23:21
AC:
Da się ale mniej elegancko.
Ta lewa nierówność sprowadzamy do postaci tak jak Vax:
nn ≤ n! *n!
Grupujemy prawą stronę w pary największa i najmniejsza:
nn ≤ 1*n * 2*(n−1) * 3*(n−2) * ........*(n−1)*2 * n*1
ogólnie para to ak = k*(n+1−k) dla k=1.....n
min(ak) = n par takich jest n
czyli min(n!*n!) = nn cbdo
28 paź 08:00
Olo:
Czy można jaśniej?
28 paź 14:38