wielomiany
słaby: x4+6x3+8x2−3x−2=0
27 paź 20:32
ICSP: chwilkę
27 paź 20:38
słaby: umiesz to?
27 paź 20:40
ICSP: x
4 + 6x
3 + 8x
2 − 3x − 2 = 0
x
4 + 6x
3 = −8x
2 + 3x + 2
x
4 + 6x
3 + 9x
2 = 9x
2 − 8x
2 + 3x + 2
(x
2+3x) = x
2 + 3x + 2
(x
2 + 3x + y) = x
2 + 3x + 2 +a
a = (x
2 + 3x + y)
2 − (x
2 + 3x)
2 = y(2x
2 + 6x + y) = 2x
2y + 6xy + y
2
x
2 + 3x + 2 + 2x
2y + 6xy + y
2
(1 + 2y)x
2 + (3+6y)x +y
2 + 2
Δ = (3+6y)
2 − 4(1 + 2y)(y
2 + 2 ) = ... = −8y
3 + 32y
2 + 20y + 1
| | 1 | |
Δ = 0 ⇔ y = − |
| (np. są jeszcze dwa inne pierwiastki) |
| | 2 | |
(1−1)x
2 + (3−3)x + 2,25 = (1,5)&2
wracamy do naszego równania
| | 1 | |
(x2 + 3x − |
| )2 = (1,5)2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
(x2 + 3x − |
| )2 − (1,5)2 = 0 |
| | 2 | |
(x
2 + 3x − 2)(x
2 + 3x + 1) = 0
i teraz liczysz dla tych dwóch nawiasów pierwiastki:
27 paź 20:45
słaby: fenomen

brawa
27 paź 20:47
słaby: czyli moge to przepisac
27 paź 20:49
ICSP: Zadanie jest zrobione dobrze
27 paź 20:51
słaby: jestes genialny. dzieki
27 paź 20:56
ICSP: to Ferrari był genialny nie ja.
27 paź 20:58
słaby: to zadanie było trudne
27 paź 20:59