matematykaszkolna.pl
oblicz dł. wys. ostrosłupa i tangens kata naczylenia sci. bocz. do płaszcz. pods janek : rysunekboki trojkata w srodku 6 a rownoramiennych 2 pierwiastki z 21. to wszystko jest połaczone.
27 paź 19:59
M:
6 mar 18:52
Podstawy Geometrii: rysunek W trójkacie równobocznym r=U{a3}[6}
 63 
r=

=3
 6 
Z trójkata prostokatnego SOC H2+(2r)2=(221)2 H2+12=84 H2=84−12=72 H=72=62 W trójkącie prostokątnym SDO
 H 
tgα=

r 
 62 66 
tgα=

=

= 26
 3 3 
mam nadzieje ze nie skopałem
6 mar 19:21
Qba: ale rysunek jest koszmarny
6 mar 20:10
Podstawy Geometrii: emotka
6 mar 20:12
Mila: Obliczenia w porządku i rysunek też. emotka
6 mar 20:58
Podstawy Geometrii: Dobry wieczór emotka
6 mar 20:59
Mila: Witam miłoemotka
6 mar 21:32
Rysunkowy: rysunek Rysunek jest niechlujny i tak się nie rysuje ostrosłupów, przy rysowaniu tego rodzaju brył trzeba przestrzegać kilku zasad, np. linie niewidoczne rysujemy liniami przerywanymi, jak najwięcej krawędzi powinno być widocznych, rysowane odcinki nie powinny się rozjeżdżać w wierzchołkach (tu w wierzchołku S krawędzie boczne nie spotkały się), itd. Chwalącym taki niestaranny rysunek radzę poćwiczyć poprawne rysowanie różnych brył.
6 mar 21:39
Podstawy Geometrii: O krawędziach przerywanych −racja Natomiast rzut równoległy trójkata równobocznego miałem w ksiązce pokazany inny
 1 
przy skrócenie s=

i skręceniu α=60o
 2 
ten potrafie narysować
6 mar 21:57
Podstawy Geometrii: Jak zrobie z 50 zadan ze stereometrii to rysunki będe smigał ładniejsze od Twoich emotka
6 mar 22:08
Rysunkowy: W treści zadania nie ma mowy o trójkącie równobocznym. 50 zadań to za mało, ale rozwiązanie nawet 50 zadań nie nauczy rysunku, zapoznaj się np. z rysunkiem technicznym i geometrią wykreślną.
6 mar 22:15
wredulus_pospolitus: Rysunek techniczny Geometria wykreślna W szkole podstawowej / średniej
6 mar 22:58
ite: Przecież to jest forum dla tych, którzy się chcą czegoś nauczyć, czyli zaczynają: rysują niedoskonałe rysunki i proponują rozwiązania, które mogą mieć błędy. Nic tu nie jest ostateczne i zawsze może być poprawione albo zastąpione lepszym rysunkiem lub pomysłem. Po co zniechęcać i stawiać tak wysoko poprzeczkę osobom, kto zaczynają? Chyba nie ma nic złego w próbowaniu i szukaniu.
6 mar 23:18
Bart: Ja miałem w szkole średniej rysunek techniczny i geometrię wykreślną, ale to było dawno
6 mar 23:28
ite: Pewnie niektóre technika teraz też mają je w programie.
6 mar 23:30
Jolanta: Ite dziękuję,że to napisałeś. Odnoszę nieraz wrażenie ,że forum opustoszało przez takie uwagi jak Rysunkowego .Nikt nie lubi być krytykowany .
6 mar 23:45
Mila: Jolanto nie ma o czym mówić, rysunek był poglądowy i zadanie zostało rozwiązane. ite ma rację. Nie przejmujmy się takimi uwagami emotka Pozdrawiam.
7 mar 00:25
Jolanta: Mila szczerze podziwiam wasze rysunki Niestety tutaj nie umiem rysować. Pozdrawiam emotka
7 mar 00:53