Objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa
werka99: Podstawa ostrosłupa jest prostokąt o boku mającym długość 8 cm i przekątnej o długości 10 cm.
Krawędzie boczne ostrosłupa mają równe długości SA nachylone do płaszczyzny pod kątem 60
stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
27 paź 19:56
dero2005:

a = 8 cm
d = 10 cm
α = 60
o
b =
√102 − 82 =
√100−64 =
√36 = 6 cm
h = 5
√3 cm
h
s1 =
√h2 + (b2)2 =
√(5√3)2 + 32 =
√75+9 =
√84 = 2
√21 cm
| | a | |
hs2 = √h2 + ( |
| )2 = √(5√3)2 + 42 = √75+16 = √91 cm
|
| | 2 | |
P
b = a*h
s1 + b*h
s2 = 8*2
√21 + 6*
√91 = 16
√21 + 6
√91 cm
2
V =
13*a*b*h =
13*8*6*5
√3 = 80
√3 cm
3
27 paź 20:18
werka99: dzięki
28 paź 11:23